So, dalam usaha menjadi tuan rumah yg baek.... kami pown membuat keputusan utk memasak sesuatu yang estimewa buat semua yg sudi bertandang....
setelah semalaman menyelak buku resipi mencari resipi yg x juga jumpa sampai ke sudah....
MAMA buat keputusan utk buat 'Chiken Chop' sendiri ja....
Inginlah kiranya hamba berkongsi resepi ini....
Bahan-bahan A (untuk Ayam)
500 g isi ayam
1 sudu teh serbuk lada sulah
1/2 cawan air halia (jgn byk sgt tau..)
1/2 cawan kicap cair (sebarang jenama)
tepung gandum (mengikut keperluan semasa)
telur (mengikut keperluan semasa)
Bahan-bahan B ( untuk kuah)
selabu bawang besar (dikisar halus guna blender pown boleh, guna lesung batu pown boleh, nk giling pown dialu-alukan..)
2 ulas bawang putih (dikisar halus guna blender pown boleh, guna lesung batu pown boleh, nk giling pown dialu-alukan..)
1 susu besar serbuk lada hitam
2 sudu besar mentega
air asam jawa (mengikut citarasa.. nk masam boleh boh banyak)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar tepung jagung
garam
air
Bahan-bahan C (untuk coleslaw)
kubis hijau
kubis unggu (kalau ada)
lobak merah (org x penah guna lobak putih untuk nie.. tp kalau nk cuba boleh jer..)
bawang besar
sedikit perahan limau nipis
mayonise (secukupnya..)
Cara-cara A
- perap isi ayam bersama-sama lada sulah, air halia dan kicap cair ( dlm 2 jam.. lg lama lg sedap)
- Gaulkan isi ayam yang telah diperap kedalam telur sebelum di celup ke dalam tepung..
- Kemudian... goreng dgn minyak yg byak....
- Panaskan mentega dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuning-kuningan.
- Masukan air asam jawa, sos tiram, lada hitam dan air. Masak hingga mendidih.
- Masukan bancuhan tepung jangung.. kacau hingga pekat..
- Masukan garam secukup rasa... siap..
- Mayang semua bahan-bahan yg perlu.. gaulkan dengan mayonise dan perahan limau..
- siap untuk dimakan..
Disini saya sertakan gambar hidangan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan