Selasa, 4 Jun 2013

Tom Yam... simple jer...

Salam....

Memandangkan hari tue mcm malas ja nk masak... so, i make a decision to rebus ja apa yg ada bg jadi sup...

Buka peti tengok ada ayam, carrot ngan bunga kubis.... so.. rasanya nk buat tom yam jer lah...

Ini resipinya....:

Bahan-bahan:
  • Ayam (berapa byk korang nk letak depend on brp org nk mkn.... memandangkan org bujang ja yg nk mkn sya letak 4 ketul ja..)
  •  Bunga kubis (dipotong cantik2.. ikut cita rasa dan gaya anda.)
  • Carrot ( potong half moon.. hehehe dh terikut2 ngan pesyen tudung plak..)
  • Bawang besar ( belah 4 @ 6 mengikut saiz mulut msing2 lah yer..)
  • Serai ( 2 batang.. diketuk guna batu lesung..)
  • Limau nipis ( mengikut level kemasaman yg anda mahukan..)
  • Garam (secukup rasa..)
  • Kiub TOM YAM (boleh guna jenama apa pown.. sya guna 2 biji..)
Methodnya:
  1. Rebus ayam dan serai dalam periuk yg telah diisi dgn air... sehingga mendidih.
  2.  Masukkan semua ramuan di atas yg belom dimasukkan... tunggu sehingga mendidih..
  3. Rasa dan tambah apa2 yg kurang.
  4. Siap untuk dihidangkan..
Simple kan! ^^

Hasilnya:



Tiada ulasan:

Catat Ulasan