Ahad, 2 Jun 2013

Puding Bandung berLaici.....


PENGENALAN :

Puding adalah nama untuk berbagai hidangan penutup yang umumnya dibuat dari bahan-bahan yang direbus, dikukus, atau dipanggang. Istilah puding juga dipakai untuk berbagai jenis pai berisi lemak hewan, daging, atau buah-buahan yang dipanggang.

Puding dengan bahan baku susu (yogurt), tepung maizena, tapioka, atau telur dihidangkan setelah didinginkan lebih dulu. Puding seperti ini rasanya manis dengan perisa coklat, karamel, vanila, atau buah-buahan. Puding agar-agar dibuat dengan mencampur agar-agar bersama susu, tepung maizena, atau telur kocok. Puding agar-agar sering dihidangkan dengan saus yang disebut vla. Tepung puding instan memudahkan orang membuat puding karena hanya perlu dicampur susu atau air panas.

OBJEKTIF :

Objektif utama masakan ini adalah:
  •  Untuk dihidangkan sebagai pencuci mulut selapas makan tengah hari/ malam.
  •  Untuk dihidangkan kepada tetamu yang bertandang.
  •  Untuk dijadikan santapan ketika menonton.
  •  Untuk dijadikan pengubat bosan/marah.

BAHAN-BAHAN :
  • 25g          - Agar-agar
  • 400mL    - Susu cair
  • 1000mL  - Air
  • 5 mL       - Pewarna merah/ sirap ros
  • 300g        - Gula 
  • 1 tin        - Laici
  • 1 tangkai - Daun pudina (untuk hiasan) 




CARA-CARA :
  1. Panaskan agar-agar dan air sehingga mendidih.
  2. Masukkan gula, pewarna, susu cair, dan laici yang telah dipotong kecil.
  3. Gaul hingga sebati dan didih sekali lagi.
  4. Masukkan kedalaan acuan dan simpan di dalam peti sejuk.
  5. Sedia untuk dihidangkan.

HASIL :

 

SELAMAT MENCUBA..!!!!!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan